T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

CENNET KÜNGÜ ( Çatal Tatlısı )

CENNET KÜNKÜ (ÇATAL TATLISI)
CENNET KÜNGÜ ( Çatal Tatlısı )

MALZEMELER                                                                              

  • 5 yumurta,
  • 1 bardak yoğurt,
  • 1 bardak çiçek yağı
  • Karbonat,
  • Tuz,

ŞERBETİ İÇİN

  • 1 kg. şeker,
  • 1 kg. su,
  • 1/2 limon suyu,

        Şerbet hazırlandıktan sonra 10 dk. Kaynatılıp soğumaya bırakılacaktır.

YAPILIŞI

  Bütün malzemeler katılarak, kulak memesi yumuşaklığında hamuru yogrulur. Daha sonra hamur bezelere ayrılıp, nemli bez altında 20 dk. kadar dinlendirilir. Oklava ile çok ince olmayacak şekilde açılarak, uzun şeritler halinde kesilir. Daha sonra, tavaya yağı konup kızdırılır. Şerit yufkanın bir ucunu çatala takıp, diğer ucunu da elimizde tutmak suretiyle, tavanın içinde çatal döndürülerek hamuru kızartılır. Hamur kızardıkça çatal kendi etrafında çevirmeye devam edilip, spiral şekilde kızartılır. Yağdan çıkarıp, hemen soğumuş şerbete atılır. Bu işlem, bütün yufkalar bitene kadar yapılır. Servis tabağına alınca, ortalarına ceviz serperek servis edilir.

Not: Bu tatlı Armutlu ilçesinde nişan cemiyetinden sonra, kız tarafının erkek tarafına ağız tatlılığı olarak götürüldüğü geleneksel bir tatlıdır.